Baltie stārķu putni

REKLĀMA Attēla avots

The Baltais stārķis (Ciconia ciconia) ir liels bridējputns, kas pieder pie ģimenes: Ciconiidae.



Ir divas baltā stārķa pasugas: Āfrikas baltais stārķis, kas sastopams Ziemeļrietumos un Dienvidāfrikā, un Eiropas baltais stārķis, kas sastopams Eiropā.

Baltie stārķi ligzdo Centrāleiropā un Austrumeiropā, ziemojot Āfrikā. Apmēram ceturtā daļa balto stārķu iedzīvotāju dzīvo Polijā.



Izmantojiet zemāk esošo informāciju, lai uzzinātu vairāk par baltā stārķa īpašībām, biotopu, uzturu, uzvedību un vairošanos.

Baltā stārķa raksturojums

Baltajam stārķim ir spēcīgs ķermenis, kura izmērs ir 100 - 115 centimetri (39 - 45 collas) no knābja gala līdz astes galam un sver 2,5 - 4,4 kilogramus. Tā spārnu platums ir 195 - 215 centimetri (77 - 85 collas).



Baltais stārķis ir raksturīgs liels bridējputns, kuram ir balts apspalvojums ar melnām lidojuma spalvām un spārnu segumiem. Melnās krāsas cēlonis ir uzturā esošais pigments melanīns un karotinoīdi.

shih tzu x pūdelis

Pieaugušajiem baltajiem stārķiem ir gari smaili sarkani knābji, garas, sarkanas kājas ar daļēji pītām kājām galā un garš, slaids kakls. Viņiem ir melna āda ap acīm, un nagi ir neasi un līdzīgi nagiem. Tēviņi un sievietes pēc izskata ir identiski, tomēr tēviņi ir nedaudz lielāki. Spalvas uz krūtīm ir garas un veido plēvi, ko dažreiz izmanto, veicot uzmācību.

Baltā stārķa spārni ir gari un plati, kas putnam ļauj viegli planēt uz gaisa termāliem. Stārķu spārnu sitieniem, plivinot, ir lēns, bet regulārs raksts. Tāpat kā lielākajai daļai bridējputnu, arī baltie stārķi ir iespaidīgs skats, kad tie paceļas pa gaisu, ar gariem kakliem, kas izstiepti uz priekšu, un ar garām kājām, kas izstiepti uz aizmuguri, krietni aiz īsās astes gala. Viņi pēc iespējas mazāk pletina savus milzīgos, platos spārnus, lai taupītu enerģiju.

Uz zemes baltais stārķis staigā lēnā vienmērīgā tempā ar galvu izstieptu uz augšu. Atpūšoties, tā mēdz noķert galvu starp pleciem. Balto stārķu galvenās lidojuma spalvas katru gadu mazinās un vairošanās sezonā tiek aizstātas.

Baltā stārķa biotops



Vēlamie balto stārķu biotopi ir upju krasti, purvi, purvi, grāvji, zālāji un pļavas. Baltie stārķi mēdz izvairīties no vietām, kuras ir aizaugušas ar augstiem kokiem un krūmiem.

Baltā stārķa diēta

Baltais stārķis ir pilnīgi diennakts (aktīvs dienas laikā). Tās vēlamās barošanās vietas ir seklie mitrāji, zālāju pļavas un lauksaimniecības zemes. Baltais stārķis ir plēsējs un barojas ar dažādiem dzīvniekiem gan no zemes, gan no sekla ūdens. Medījumu vidū ir abinieki, rāpuļi, piemēram, ķirzakas, čūskas un vardes, kukaiņi, zivis, mazi putni un zīdītāji.

Baltā stārķa uzvedība

Baltie stārķi ir balsīgi putni, kas rada trokšņainu rēķinu klaudzošu skaņu, kas rodas, ātri atverot un aizverot knābjus, ko pastiprina rīkles maisiņš, kas darbojas kā skaņas kaste. Jaunie stārķi, lūdzot ēdienu, rada krokus, svilpes un vaimanājumus, kā arī sāk tipisko knābja klaboņu.



Baltie stārķi ir bara putni, kas pulcējas tūkstošos, braucot tālsatiksmes migrācijas ceļos un ziemojot Subsahāras Āfrikā.

Migrējot starp Eiropu un Āfriku, baltais stārķis izvairās šķērsot Vidusjūras jūru un tā vietā lido caur Levantu austrumos vai Gibraltāra šaurumu rietumos. Tas notiek tāpēc, ka gaisa termiski neveidojas virs Vidusjūras, no kā tas ir atkarīgs no gariem lidojumiem. Migrējošie baltie stārķi izmanto gaisa termo pacēlumu, lai samazinātu tālsatiksmes lidojumu piepūli un tādējādi spētu lidot tālāk ar mazāku nogurumu.

gaiši brūns vācu gans

Baltā stārķa ligzdas tiek būvētas, pārojot pārus. Ligzdas ir lielas, stingri izveidotas platformas, kas izgatavotas no nūjām, un tās ir celtas kokos vaļējās kolonijās, kas atrodas tuvu ūdens avotiem. Katras ligzdas dziļums ir 1 - 2 metri (3,3 - 6,6 pēdas), diametrs - 0,8 - 1,5 metri, bet svars - 60 - 250 kilogrami (130 - 550 mārciņas). Ligzdas var izmantot vairākus gadus. Baltā stārķa lielajās ligzdās bieži ligzdo vairākas citas putnu sugas, piemēram, zvirbuļi, koku zvirbuļi un parastie strazdi.

Baltais stārķis ir slavens ar savu lielo nūju ligzdu celtniecību virs ēkām un citām konstrukcijām, kad piemēroti koki nav pieejami.

Baltais stārķis vairojas vairāk vietās apgabalos ar atklātiem zālājiem, īpaši slapjās vai bieži applūstošās zālāju vietās, mazāk - vietās ar augstāku veģetāciju, piemēram, mežos un krūmājos. Vaislas putni vairošanās sezonā pulcējas 40 - 50 grupās.

Baltā stārķa reprodukcija

Lielākā daļa balto stārķu ir monogāmi un pāri visu mūžu. Stārķu mātītes dēj 2 - 5 krīta baltas olas, kuras dēj ar divu dienu intervālu. Olas izšķiļas pēc 33 - 34 dienu inkubācijas. Inkubācijas periods ir kopīgs starp abiem vecākiem.

Pēc izšķilšanās abi vecāki pārmaiņus baro cāļus. Pārtiku ligzdas malā novieto vecāki, bet ūdeni nodrošina regurgitācija.

Jauni izšķīlušies, jaunajiem baltajiem stārķiem ir sārtas kājas un mazs melns knābis ar brūnu galu. jaunajiem stārķiem ir divi secīgi dūnu slāņi. Tās ķermenis, pirmkārt, daļēji ir pārklāts ar īsām, retām pūkainām spalvām, kas ir bālganas krāsas un pēc apmēram nedēļas tiek aizstātas ar pūkainu baltu dūnu. Lidojuma spalvas parādās pēc 3 nedēļām kopā ar melniem lāpstiņām (plecu spalvas).

Cāļi pārceļas pēc apmēram 2 mēnešiem un parasti sāk vairoties, kad viņiem ir 3 - 5 gadi. Šajā laikā jauno stārķu apspalvojums ir līdzīgs pieaugušajiem.

borderkollija vācu aitu šķirnes maisījums

Baltie stārķi var dzīvot vairāk nekā 30 gadus.


Baltā stārķa aizsardzības statuss

Balto stārķi IUCN klasificē kā “Vismazāko bažu”. Baltais stārķis ir viena no sugām, uz kuru attiecas Nolīgums par Āfrikas un Eirāzijas migrējošo ūdensputnu aizsardzību (AEWA). Tomēr draudi baltajam stārķim ir pastāvīgs mitrāju zaudējums, sadursmes ar gaisvadu elektrolīnijām, noturīgu pesticīdu (piemēram, DDT - dihlordifeniltrichloretāns - sintētiskais pesticīds) izmantošana cīņai ar siseņiem Āfrikā un lielākoties nelikumīgas medības migrācijas ceļos un ziemošana pamatojumu.


Vai jūs to zinājāt par Balto Stroku?

Saskaņā ar Ziemeļeiropas leģendu, stārķis ir atbildīgs par mazuļu nonākšanu jaunajiem vecākiem. Leģenda ir ļoti sena, taču to popularizēja 19. gadsimta Hansa Kristiana Andersena stāsts ar nosaukumu “Stārķi”. Vācu folklora uzskatīja, ka stārķi mazuļus atrada alās vai purvos un atveda uz mājām grozā uz muguras vai turēja knābī. Šajās alās bija ‘stārķu akmeņi’. Pēc tam mazuļus nodos mātei vai nometīs no skursteņa. Mājsaimniecības paziņos, kad vēlas bērnus, uz palodzes novietojot saldumus stārķim.

Baltais stārķis ir populārs pastmarku motīvs, un tas tiek attēlots uz vairāk nekā 120 pastmarkām, ko izdevušas vairāk nekā 60 pastmarkas izdevēju struktūru.

Baltais stārķis ir attēlots 2 no Ezopa fabulām - ‘Lapsa un stārķis’ un ‘Zemnieks un stārķis’.

labākās pūdeļu krustojuma šķirnes

Stārķiem ir maz bailes no cilvēkiem, ja netraucē, un viņi bieži ligzdo uz ēkām Eiropā. Vācijā tika uzskatīts, ka stroke ligzdas klātbūtne uz mājas aizsargā pret ugunsgrēkiem. Viņi tika aizsargāti arī ticības dēļ, ka viņu dvēseles ir cilvēki.

Ebreju valodā Baltā stārķa vārds ir chasidah, kas nozīmē ‘žēlsirdīgs’ vai ‘labsirdīgs. Grieķu un romiešu mitoloģijā stārķi tiek attēloti kā vecāku uzticības modeļi, un tika uzskatīts, ka viņi nemira no vecuma, bet lidoja uz salām un parādījās cilvēkiem.