Pantropiskie plankumainie delfīni

REKLĀMA Attēla avots

The Pantropiskais plankumainais delfīns (Stenella attenuata) ir delfīnu suga, kas sastopama visos pasaules mērenajos un tropiskajos okeānos. Šī suga sāka draudēt, jo tunzivju riņķvados tika nogalināti miljoni cilvēku.

Pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados pieauga ‘delfīniem draudzīga tunzivis (sagūstīšanas metodes)’, lai Klusā okeāna austrumu daļā varētu glābt miljoniem sugu.

Pantropiskais plankumainais delfīns visā diapazonā ievērojami atšķiras pēc izmēra un krāsas.

Džeks Rasels krusts Čivava



Pantropiskā plankumainajam delfīnam ir slaids ķermenis, garš šaurs knābis un tumši pelēks muguras apmetnis un muguras spura. Gaiši plankumi pārklāj ķermeņa tumšās vietas. Lūpas ir baltas, un vienā žoklī ir vidēji 40 zobu pāri. Apakšdaļa ir gaiši pelēka ar tumšiem plankumiem. Pantropiskos plankumainos delfīnus var sajaukt ar vairākiem citiem okeāna duncīšiem ar garu knābi. Spinner delfīni var atšķirt ar muguras spuras formas, knābja garuma un krāsu modeļa atšķirībām. Atlantijas plankumainie delfīni var izskatīties līdzīgi, taču uzmanība galvas formai, muguras spuras formai un krāsu raksta detaļām ļaus pareizi identificēt.

Papildus Atlantijas plankumainajiem delfīniem var pamanīt gan pudeļu, gan kuprveida delfīnus (parasti uz vēdera), taču tos varēs atšķirt pēc ķermeņa formas un izmēra atšķirībām. Pantropiskā plankumainā delfīna garums vidēji ir 1,7 - 2,4 metri un svars ir no 90 līdz 115 kilogramiem.

sarkano un blūzoņu maisījums

Pantropiskā plankumainā delfīnu uzvedība

Pantropiskie plankumainie delfīni peld “skolās” vai “pākstīs”, sākot no dažiem līdz dažiem tūkstošiem cilvēku. Pantropiskais plankumainais delfīns ir ļoti aktīvs un ir tendēts uz lielu šļakatām lēcienu izdarīšanu no jūras. Tas ir izplatīts pārkāpējs, un tas bieži iztīra ūdeni sekundi vai ilgāk. Braukšana ar loku un cita spēle ar laivām ir izplatīta parādība.

Pantropiskā plankumaina delfīnu diēta

Pantropiskais plankumainais delfīns galvenokārt ēd zivis un kalmārus virszemes un vidusūdens reģionos.

Pantropiskā plankumainā delfīnu komunikācija

Tāpat kā citi delfīni, arī pantropiskie plankumainie delfīni izmanto eholokāciju - sensora veidu, kurā tie izdara klikšķus ar augstu skaņu un nojauš tos, atsitoties atpakaļ no objektiem (piemēram, laupījuma).

Pantropiskā plankumainā delfīnu reprodukcija

Sieviešu pantropisko plankumaino delfīnu dzimumbriedums sasniedz 9 - 11 gadus, vīrieši - 12 - 15 gadus. Grūtniecības periods ir no 11 līdz 11,5 mēnešiem. Atnešanās intervāls ir apmēram 3 gadi. Zīdīšanas periods ilgst 1 - 2 gadus. Grūtniecības līmenis tiek lēsts 0,3. Tiek lēsts, ka Pantropiskā plankumainā delfīna dzīves ilgums ir aptuveni 45 gadi.

Pantropiskie plankumainie delfīnu plēsēji

Dažas haizivis (ieskaitot tīģeru haizivis, tumšās haizivis un buļļu haizivis) un orkas upurēs delfīnus. Delfīni arī bieži tiek iesprostoti zvejas tīklos.

sarkans deguns pitbull brindle

Pantropiskā plankumainā delfīnu aizsardzība

IUCN klasificē Pantropisko plankumaino delfīnu kā “mazāka riska / saglabāšanas atkarīgu”, kas nozīmē, ka ir ieviestas saglabāšanas un apsaimniekošanas programmas, kas pašlaik risina bažas par šo sugu. ASV neuzskaita šo delfīnu kā apdraudētu vai apdraudētu.

Pantropiskais plankumainais delfīns un cilvēki

Pantropisko plankumaino delfīnu tieksme uz saikni ar dzeltenās tunzivis, īpaši Klusā okeāna austrumos, nesenā vēsturē ir bijusi ļoti reāla briesma. Sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados zvejnieki, izmantojot riņķvadu, vienlaikus notvertu tūkstošiem delfīnu un tunzivju. Visi delfīni nomira. Aptuveni 25 gadu laikā 75% šī reģiona iedzīvotāju un vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju tika iznīcināti. Jautājums ir izpelnījies plašu sabiedrības uzmanību. Daudzi lielie lielveikali ir atzinuši par ekonomiski lietderīgu izmantot tunzivju piegādātājus, kuru zvejnieki tunzivis ķer ar diskriminējošākiem līdzekļiem, un tagad savu tunzivju produktu reklamē kā “delfīniem draudzīgu”.