Pantropisko plankumaino delfīnu attēli un fakti

Pantropisks plankumains delfīnsPantropiskais plankumainais delfīns (Stenella attenuata) ir delfīnu suga Stenella ģintī un ir viena no raksturīgākajām delfīnu sugām pasaules okeānos. Kad piedzimst pantropiskais plankumainais delfīns, to var būt grūti atšķirt no brālēna parastais pudeļu delfīns kā tie ir bez plankumiem. Delfīns nogatavojoties iegūst plankumus, līdz ķermenis galu galā tiek pārklāts ar plankumu pārklāšanās modeļiem. Kad pantropiskais plankumainais delfīns sasniedz briedumu, ķermenim mugurā ir izteikts melns “apmetnis” ar pelēku gar sāniem un baltu vēdera apakšdaļu. Pantropiskais plankumainais delfīns, tāpat kā daudzas citas Stenella ģints sugas, ir mazāks delfīns. Vidējais delfīns aug līdz 1,5-2 metriem (6-7 pēdas) un sver aptuveni 114 kg (250 mārciņas).

Ir iespējams kļūdaini uzskatīt pantropisko plankumaino delfīnu ar piekrastes plankumaino delfīnu un Atlantijas plankumainais delfīns . Tomēr piekrastes delfīns ir pantropiskā plankumainā delfīna pasuga, savukārt Atlantijas delfīns ir atšķirīga Stenella ģints suga. Bieži ir grūti atšķirt šķirnes, jo to krāsa ir ļoti līdzīga, taču pantropiskais plankumainais delfīns pilnā briedumā bieži ir nedaudz mazāks un sastopams plašākā okeāna posmā. To izplatība var būt ļoti atšķirīga, jo daži krājumi ir sastopami Havaju salās un to apkaimē, bet citi ir sastopami lielā skaitā tālu jūrā Klusā okeāna austrumu daļā. Dienas laikā plankumainos delfīnus var atrast seklos ūdeņos, kuru dziļums ir no 90 līdz 300 m (300 līdz 1 000 pēdas), bet naktī ienirt dziļākā ūdenī, meklējot pārtiku. Delfīns pārtiek no dažādām radībām, ieskaitot zivis, piemēram, makreles un lidojošās zivis, kalmārus un garneles.

Pantropiskais plankumainais delfīns ir unikāls ar savu neizskaidrojamo saistību ar dzelteno spuru tunci. Faktiski suga ieguva starptautisku atpazīstamību 1970. gadu beigās un 1980. gados, kad suga tika novirzīta uz iznīcināšanas robežu, jo tā bija saistīta ar dzelteno spuru tunci. Tā kā zvejnieki visā pasaulē tunzivju slazdošanai izmantoja riņķvadus, viņi delfīnus iesprostoja arī savos tīklos, izraisot delfīnu nosmakšanu. Liela uzmanība Amerikas Savienotajās Valstīs par delfīniem nekaitīgu tunzivju zvejas standartiem ir palīdzējusi atjaunot pantropisko plankumaino delfīnu skaitu, taču tā saistība ar dzelteno spuru tunzivīm un apšaubāmajiem cilvēces zvejas paradumiem joprojām ir lielākais drauds pantropisko plankumainajam delfīnam.

Apvaldītais delfīns, šauras purnas delfīns, pantropiskais plankumainais delfīns ir uzskaitīts kā aizsargājamais (LR / cd), kas ir vērsts uz turpināto taksoniem raksturīgo vai biotopiem specifisku saglabāšanas programmu, kas vērsta uz attiecīgo taksonu un kuras pārtraukšana izraisītu taksonā, kas piecu gadu laikā kvalificējas vienai no apdraudētajām kategorijām, IUCN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā

Pantropiskā plankumainā delfīna nosaukumi
Pantropiskā plankumainā delfīna jaunekli / bērnu sauc par “teļu vai kucēnu”. Mātītes sauc par “govi”, tēviņus - par “buļļiem”. Pantropisku plankumaino delfīnu grupu sauc par “komandu, skolu, pākstu, ganāmpulku, aliansi (vīrieti) vai partiju (sievieti)”.
Valstis
Argentīna , Austrālija , Brazīlija , Birma , Kaboverde , Ķīna , Kostarika , Džibutija , Fidži , Gabona , Hondurasa , Indija , Indonēzija , Japāna , Kenija , Koreja, ziemeļi , Dienvidkoreja , Madagaskara , Malaizija , Maldīvija , Meksika , Jaunzēlande , Omāna , Panama , Papua Jaungvineja , Peru , Filipīnas , Svētā Helēna , Sentvinsenta un Grenadīnas , Seišelu salas , Singapūra , Zālamana salas , Dienvidāfrika , Šrilanka , Taivāna , Tanzānija , Taizeme , Tuvalu , Savienotās Valstis , Urugvaja un Vanuatu
Pantropiskie plankumainie delfīnu biotopi
Epipelāģisks (0-200 m) , Jūras neeritika , Jūras okeāna un Pelagic
Daži fakti par
Pantropisks plankumains delfīns



Pieaugušo svars : 112,5 kg (247,5 mārciņas)

Maksimālais ilgmūžība : 46 gadi



Sievietes briedums: 2983 dienas



Vīriešu briedums: 3956 dienas

Grūtniecība: 345 dienas

Zīdīšana: 543 dienas



Metiena lielums: 1

Intervāls starp metieniem: 1123 dienas

Svars dzimšanas brīdī : 10 kg (22 mārciņas)



Avots: AnAge , licencēta saskaņā ar DC

Vairāk dzīvnieku, kas sākas ar P