Jaunās pasaules pērtiķi

Attēla avots

The Jaunās pasaules pērtiķi ir sadalīti divās primātu ģimenēs un četrās apakšgrupās, kas sastopamas Centrālamerikā un Dienvidamerikā: Cebidae, Aotidae, Pitheciidae un Atelidae.

Ir aptuveni 100 Jaunās pasaules pērtiķu sugu, kas sadalītas četrās ģimenēs.

Četras ģimenes ir klasificētas kā ‘Platyrrhini parvorder’. Jaunās pasaules pērtiķi atšķiras no citām pērtiķu un primātu grupām, piemēram, Vecās pasaules pērtiķiem un pērtiķiem.



tīri balts Sibīrijas haskijs

Jaunās pasaules pērtiķu dažādie deguni ir visbiežāk izmantotā iezīme, lai nošķirtu abas grupas. Jaunās pasaules pērtiķu zinātniskais nosaukums Platyrrhini nozīmē ‘plakans deguns’, tāpēc viņu deguns ir plakanāks, ar sāniski vērstu nāsi, salīdzinot ar Vecās pasaules pērtiķa šaurajiem deguniem.

Lielākajai daļai Jaunās pasaules pērtiķu astes ir garas, bieži vien aizskarošas. Daudzi no tiem ir mazi, arborea un nakts, tāpēc mūsu zināšanas par viņiem ir mazāk visaptverošas nekā vieglāk novērojamie Vecās pasaules pērtiķi.

garie mati vācu aitu

Atšķirībā no vairuma vecās pasaules pērtiķiem, daudzi Jaunās pasaules pērtiķi veido monogāmas pāra saites un izrāda ievērojamu mazuļu tēva aprūpi.

Divi Jaunās pasaules pērtiķu piemēri ir Marmoset pērtiķi un Tamarīna pērtiķi. Šo pērtiķu svars svārstās tikai no 1/3 līdz 2 mārciņām (140 - 900 grami), tomēr to biezā kažokāda un garās astes maldinoši liek izskatīties lielākas un smagākas. Marmeti ir mazākie no visām pērtiķu sugām.

Gan marmosetes, gan tamarīni tiek uzskatīti par primitīvākajiem pērtiķiem. Viņu īkšķi nav pretēji, un viņiem ir nagi uz visiem cipariem, izņemot lielos pirkstus, kuriem ir naglas. Viņiem nav aizcietējuma astes, un viņiem trūkst arī iespēju mainīt sejas izteiksmes. Dvīņu dzimšana ir izplatīta. Visas pārējās primātu sugas parasti vienā reizē dzemdē tikai vienu mazuļu.

Jaunās pasaules pērtiķu uzturs ir atkarīgs no sugas. Tamarīnu un marmosetu iecienītākais ēdiens ir koku sula, kas bagāta ar ogļhidrātiem un ko viņi uzsit, graužot caurumus stumbros. Dažas tamarīnu sugas ēd arī ziedu nektāru. Mazākie marmoseti dodas pašā meža lapotņu augšdaļā, lai medītu kukaiņus, kas tur ir bagātīgi.

Cebidae parasti ir ļoti uzņēmīgi, lai iegūtu pārtiku. Piemēram, kapucīnu pērtiķi dodas ārā no kokiem, lai mangrovju purvos medītu krabjus, gliemežus un citus mazus dzīvniekus. Viņi arī medī lielus kukaiņus un papildus lapu un augļu ēšanai kokos savāc putnu olas. Dažas kapucīnu grupas savāc palmu riekstus, vairākas dienas tos izžāvē un saplaisā ar akmeņiem, lai tiktu pie ēdiena iekšpusē.

Jaunās pasaules pērtiķiem ir tikai tropisko mežu vide Meksikas dienvidos, Centrālajā un Dienvidamerikā. Apskatiet zemāk esošo karti:

sarkanmataini zelta retrīvera kucēni