Malajiešu dzeloņcūku attēli un fakti

Malajiešu dzeloņcūkaMalajiešu dzeloņcūka ( Hystrix brachyura ) ir reta un nenotverama būtne, kas dzīvo daudzos Āzijas apgabalos, tostarp, bet neaprobežojoties ar Indiju, Malaiziju, Nepālu un Vjetnamu. Tie sastopami dzīvo augstumā no jūras līmeņa līdz aptuveni 1300 metriem virs jūras līmeņa. Parastais dzīves ilgums ir 20–27 gadi atkarībā no vides un cilvēku apbūves un apdzīvojuma faktoriem, un to svars var būt no 1,7 mārciņām (0,760 kg) līdz aptuveni 5,4 mārciņām (2,414 kg) un garums var sasniegt 83,5 cm (32,9 collas) ), ieskaitot to garās astes. Šie dzīvnieki ir ļoti kautrīgi un dod priekšroku naktīs klejot un meklēt barību. Tās pārsvarā ir nakts un dienas laikā reti sastopamas kāda iemesla dēļ, ja vien tās nav apdraudētas vai slimas.

Malajiešu dzeloņcūka, kurai ir milzīgs biotopu areāls gandrīz visā Āzijas kontinentā un vēl tālāk kaimiņos esošajos kontinentos, ir viens no visplašāk, tomēr reti izplatītajiem grauzējiem uz Zemes. Tomēr šo radību dzīvesvietu padara unikālu reljefa veids, kurā viņi dzīvo. Viņi dzīvo stipri mežainos apvidos un padara savus blīvumus akmeņainos zemes apgabalos. Malajiešu dzeloņcūkas izveido urbumus, kas ved milzīgos tuneļu tīklos zem apkārtējiem biotopiem, ļaujot tiem dienā pārvietoties, nepakļaujoties saules gaismai. Viņi dzīvo kopā ar citiem savas sugas pieaugušajiem un parasti pēc apmēram 110 dienu ilgas grūtniecības rada divus vai trīs mazuļus.

Malajiešu dzeloņcūka dzimšanas brīdī ir pārklāta ar mīkstām spolēm, kuras, sasniedzot pilngadību, saasinās stingrās, cietajās spolēs. Tas ir dzīvnieka aizsardzības mehānisms, un tas ir efektīvs lielākajai daļai plēsēju un mednieku, kas nāk pēc šīm cūkām. Lai gan tie nav paši plēsēji, viņi ēd augļus, saknes, riekstus un kukaiņus, kā arī miesas (vai beigtas dzīvnieku vielas).

Kopumā malajiešu dzeloņcūka ir apdraudēta pārmērīgas medības un cilvēku pārapdzīvotības dēļ viņu dzīvotnēs. Ir cilvēku ciltis, kas tos ēd un kuri izmanto to spolītes dekoratīviem nolūkiem. Tos medī arī savvaļas kaķi, daži savvaļas cūku veidi un citi plēsīgi dzīvnieki, kas dzīvo tajā pašā reģionā, kur viņi dzīvo. Dažās valstīs, piemēram, Vjetnamā, viņu ķepas tiek uzskatītas par veiksmes piekariņiem tāpat kā trušu kājas Amerikas Savienotajās Valstīs. Bez nelielas cilvēces apsvēršanas un palīdzības šī unikālā suga ļoti ātri izzudīs. Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība Malajiešu dzeloņcūku ierindo kā neaizsargātu sugu, kurai ir liela varbūtība, ka savvaļā izmirīs. Tas ir saistīts ar faktu, ka viņus medī pēc viņu gaļas. Tie tiek arī medīti, lai tos izliktu kā rotājumus viņu unikālajām spalvām un krāsām.

Malajiešu dzeloņcūka ir iekļauta IUCN apdraudēto sugu Sarkanajā sarakstā kā neaizsargāta (VU), kas tiek uzskatīta par lielu savvaļas izmiršanas risku.

Malajiešu dzeloņcūkas nosaukumi
Malajiešu dzeloņcūkas mazuļu / mazuli sauc par “kucēnu”. Mātītes sauc par “sivēnmātēm”, tēviņus - par kuiļiem. Malajiešu dzeloņcūku grupa tiek saukta par “dzeloņstieni vai ģimeni”.
Valstis
Birma , Kambodža , Ķīna , Indija , Indonēzija , Laosa , Malaizija , Nepāla , Singapūra , Taizeme un Vjetnama
Daži fakti par
Vecās pasaules dzeloņcūka



Pieaugušo svars : 8 kg (17,6 mārciņas)

Maksimālais ilgmūžība : 27 gadi



Grūtniecība: 112 dienas



Metiena lielums: 2

Svars dzimšanas brīdī : 0,445 kg (0,979 mārciņas)

Avots: AnAge , licencēta saskaņā ar DC



Vairāk dzīvnieku, kas sākas ar M