Galapagu vētra Petrela putns

Attēla avots

The Vētra Petrels ir jūras putni Hydrobatidae ģimenē, kas ir daļa no Procellariiformes kārtas.



Storm Petrels jūrnieki ilgu laiku sauca par ‘Mother Carey’s Chickens’.

Šie mazākie jūras putni pārtiek no planktona vēžveidīgajiem un mazām zivīm, kas novāktas no virsmas, parasti lidojot. Lidojums ir plandošs un dažreiz līdzīgs sikspārņiem.



Storm Petrels izplatība ir kosmopolītiska, un tā sastopama visos okeānos. Tie ir stingri pelaģiski, uz zemi nonāk tikai vairojoties. Vairumam sugu ir maz zināms par to izturēšanos un izplatību jūrā, kur tās var būt grūti atrast un grūtāk identificēt. Storm Petrels ir koloniālie ligzdotāji, kuriem ir spēcīga filopatrija (migrējošā dzīvnieka tendence atgriezties noteiktā vietā, lai vairotos vai barotos) uz viņu dzimšanas kolonijām un ligzdošanas vietām.

Storm Petrels ligzdo plaisās vai urbumos, un visas sugas, izņemot vienu, apmeklē vairošanās kolonijas naktī. Pāri veido ilgtermiņa monogāmas saites (attiecībās ir tikai viens palīgs) un dalās inkubācijas un cāļu barošanas pienākumos. Tāpat kā daudzas jūras putnu ligzdošanas sugas ir ļoti ieilgušas, inkubācija ilgst līdz 50 dienām un aizbēg vēl 70 dienas pēc tam.

Galapagu salās ir trīs pastāvīgās sugas:

Baltās ventilācijas vētra Petrel (Oceanites gracilis)
Grupas pārspīlētais Storm Petrel (Oceanodroma castro)
Ķīļveida vētra Petrela (Oceanodroma tethys)

No trim sugām ‘okeanīti’ ir dienvidu forma, bet ‘okeanodroma’ ir ziemeļu forma. Gan baltā ventilācijas vētra, gan ķīļveida vētra ir endēmiska Galapagu pasuga. Dažkārt tiek ziņots par citām vētras sugām kā klaidoņiem.

Okeanodromām Galapagu salās ir plaši pazīstama vairošanās vieta. Tas ir prinča Filipa soļi Genovesas salā. Šajā vietā putni ligzdo lavas mēģenēs un lido turp un atpakaļ kā kukaiņu bariņi,

Cilvēka darbība apdraud vairākas vētras sugas. Tiek uzskatīts, ka viena suga, Guadalupe Storm-petrel, ir izmirusi, vēl viena, domājams, izmirusi suga, tika atklāta 2003. gadā. Galvenie draudi ir ievestās sugas to vairošanās kolonijā. Daudzi vētras ierēdņi parasti ligzdo uz izolētām zīdītāju brīvām salām un nespēj tikt galā ar plēsējiem, piemēram, žurkām un savvaļas kaķiem.