Galapagu Nazca putnu putns

REKLĀMA Attēla avots

The Nazca Booby Bird (Sula granti) ir putns, kas sastopams Klusā okeāna austrumu daļā, proti, Galapagu salās, kur to var redzēt ekotūristi, un Klipertonas salā. Agrāk to uzskatīja par maskētās ķebeles pasugu, bet tagad Nazca ķeburs ir atzīts par atsevišķu sugu. Nazca Booby notiek vienlaikus ar Maska Booby Klipertonas salā, kur tie var reti hibridizēties.

amerikāņu sarkanais degunterjers

(Starp vienas un tās pašas ģints hibrīdiem krustojumu dažreiz sauc par starpsugu hibrīdiem vai krustojumiem. Hibrīdus starp dažādām sugas sugām sauc par intra-specifiskiem hibrīdiem).





Nazca putnu putni ir lielākie no visiem putniem Galapagu salās. Nazca Booby putni ir zemes ligzdotāji un ikgadējie selekcionāri, tomēr pēdējos gados viņi izturas kā oportūnistiski audzētāji. Prieka laikā Nazca boobies parāda interesantu deju rituālu, kas sākas ar debess punktu. Šo displeju veic vīrieši Nazcas, lai potenciālajām sievietēm norādītu, ka viņi ir pieejami pārošanai.

Tad Nazcas tēviņš gaida, kad mātītes parādīs un izpildīs arī debess punktu. Sievietēm šī darbība tomēr norāda, ka tēviņi vēlas viņus iespaidot.

Kad abas puses ir vienojušās, vīrieši sāk piedāvāt dāvanas sievietēm. Sākumā šīs dāvanas tiks ignorētas, gluži kā sieviete teiks: ‘Es jūs vēl nepazīstu pietiekami labi’, tomēr drīz viņa dāvanu pieņems. Tiklīdz tas notiek, viņiem ir tikai pārošanās laiks.

maltiešu un pūdeļu maisījums

Pārošanās ilgst ne tik ilgi, cik pirts, tas notiek ārkārtīgi ātri. Pašai dejai ir mērķis radīt nelielu depresiju zemē, kur galu galā tiks dētas olas.

Nazca Booby Birds dēj divas olas, ar vairāku dienu starplaiku izdzīvo tikai viens cālis, ko sauc par “obligātu brāļu un māsu slepkavību”. Šajā procesā viens no cāļiem izspiež otru, paņemot lielāko daļu pārtikas, tāpēc aug ātrāk. Kad tas ir sasniegts, lielāks cālis izspiež mazāko un vājāko cāli no ligzdas, atstājot to nomirt no slāpēm vai aukstuma. Vecāks Nazca Booby Birds neiejauksies, un jaunākais cālis neizbēgami nomirs.

čivava un foksterjers sajaucas

Tiek uzskatīts, ka ir dētas divas olas, lai viena paliktu apdrošināšana gadījumā, ja otra tiek iznīcināta vai apēsta, piem. vai kaija mirst drīz pēc izšķilšanās.

Pēdējo četru līdz piecu gadu laikā Naskas putnu putni ir ligzdojuši nepārtraukti. Šķiet, ka tas ir tāpēc, ka viņi spēj mainīt savu uzturu. Nazca Boobies ir pazīstams ar pelaģisko lomu starp salām. Tas nozīmē, ka viņi zvejo kādas piecas līdz divdesmit jūdzes no krasta. Tradicionāli Nazca ēda dažus salemus (melnās svītrainās snaperus) un sardīnes, taču kopš pēdējās El Niño-Southern Oscillation (ENSO) (1998) okeanogrāfiskie apstākļi ir kaut kā atšķirīgi, un zivju izplatība ir mainījusies. Tagad ir ierasts, ka salemas un sardīnes aizstāj vairāk lidojošo zivju.

Šķiet, ka Naskas putnu putni ir bijuši ļoti pielāgojami, un tāpēc pēdējos četrus vai piecus gadus viņi bez pārtraukuma ligzdo.