Galapagu slepkava

The Zobenvalis vai Zobenvalis (Orcinus orca) ir arī mazāk pazīstams kā ‘Blackfish’ vai ‘Seawolf’. Tā ir lielākā okeāna delfīnu dzimtas (Delphinidae) suga. Tas ir sastopams visos pasaules okeānos, sākot no ļoti aukstajiem Arktikas un Antarktikas reģioniem līdz siltajām, tropiskajām jūrām un beidzot ar tropisko auksto jūru Galapagu salās.

Orkas Galapagu salu arhipelāgā ierodas medību braucienos, un bieži jūs tos atradīsit netālu no vietām, kur atrodas jūras lauvas. Orkas ir redzētas delfīnu un pat Bryde vaļu medībās. Orkas ceļo pazīstamās grupās vai pākstīs, kur dominējošais tēviņš ir pākšu vadītājs, viņu pavada divas līdz četras sievietes un jauna Orka vai divas.





Orkas ir daudzpusīgi un oportūnistiski plēsēji. Dažas populācijas barojas galvenokārt ar zivīm, citas medī jūras zīdītājus, tostarp jūras lauvas, roņus un pat lielos vaļus. Ir līdz pieciem atšķirīgiem Orca tipiem, no kuriem daži var būt atsevišķas pasugas vai pat sugas.

Orkas ir ļoti sabiedriskas. Dažas populācijas sastāv no matrilinālu ģimeņu grupām (sistēma, kurā viens pieder pie mātes cilts), kas ir visstabilākās no visām dzīvnieku sugām. Orcas izsmalcinātā sociālā uzvedība, medību paņēmieni un balss izturēšanās ir aprakstītas kā kultūras izpausmes.

Lai gan Orkas nav apdraudēta suga, dažas vietējās populācijas tiek uzskatītas par apdraudētām vai apdraudētām piesārņojuma, laupījumu sugu noplicināšanas, konfliktu ar zvejas darbībām un kuģiem, dzīvotņu zaudēšanas un vaļu dēļ. Savvaļas orkas parasti netiek uzskatītas par draudiem cilvēkiem. Tomēr ir bijuši atsevišķi ziņojumi par nebrīvē turēto orku uzbrukumiem viņu apstrādātājiem jūras tematiskajos parkos.

Tiek uzskatīts, ka Orca ir viena no vecākajām delfīnu sugām. Tomēr maz ticams, ka tā būs tikpat veca kā pati ģimene (Delphinidae), kuras pastāvēšanas datums ir vismaz pieci miljoni gadu.

Nosaukumu “Orca” (daudzskaitlī “Orcas”) šiem dzīvniekiem sākotnēji piešķīra senie romieši. Termins “orc” ir izmantots, lai aprakstītu lielas zivis, vaļus vai jūras briesmoni. Tagad to uzskata par novecojušu “Orca” ekvivalentu.

Pārdod Sibīrijas haskiju, kas sajaukts ar pomerāniju

Nosaukums ‘killer whale’ tiek plaši izmantots parastajā angļu valodā. Tomēr kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem ‘Orca’ ir kļuvis arvien populārāks kā vispārpieņemtais nosaukums šīs sugas identificēšanai, un tagad tiek izmantoti abi nosaukumi. Sugu lielākajā daļā citu Eiropas valodu sauc par Orca.

Orkas dažreiz dēvē par melnajām zivīm - grupu, kurā ietilpst izmēģinājuma vaļi, pigmeji un viltus vaļi slepkavas un vaļi ar meloni. Bijušais sugas nosaukums ir grampus. Tagad to lieto reti, un to nevajadzētu jaukt ar Grampus ģints, kuras vienīgais pārstāvis ir Risso’s Dolphin.

Orca raksturojums

Orkas ir izteikti iezīmētas, ar melnu muguru, baltu krūtīm un sāniem un baltu plankumu virs un aiz acs. Orcas teļi piedzimst ar dzeltenīgu vai oranžu nokrāsu, kas izbalē līdz baltai. Orkām ir smags un drukns korpuss un liela muguras spura ar tumši pelēku ‘seglu plāksteri’ spuru aizmugurē. Orcas tēviņš var svārstīties no 6 līdz 8 metriem (19 - 26 pēdas) un sver vairāk nekā 6 tonnas; ziņots, ka īpaši lieli vīrieši sasnieguši tuvāk 8 tonnas. Sievietes Orcas ir mazākas, pieaugot no 5 līdz 7 metriem (16 - 23 pēdas) un sverot apmēram 5 tonnas. Vislielākais jebkad reģistrētais Orca bija vīrietis pie Japānas krastiem, kura izmērs bija 9,8 metri (32 pēdas) un svars pārsniedza 8 tonnas. Teļi piedzimstot sver aptuveni 180 kilogramus un ir aptuveni 2,4 metrus gari (8 pēdas). Orcas lielais izmērs un izturība padara tos par ātrākajiem jūras zīdītājiem, kuri bieži sasniedz ātrumu, kas pārsniedz 56 km / h (35 jūdzes stundā).

Atšķirībā no vairuma delfīnu, Orca krūšu spura ir liela un noapaļota, un to vairāk izmanto kā lāpstiņu nekā citās delfīnu sugās. Vīriešiem krūšu spuras ir ievērojami lielākas nekā sievietēm. Aptuveni 1,8 metru (6 pēdu) tēviņa muguras spura ir vairāk nekā divas reizes lielāka nekā mātītēm, un tā drīzāk ir trīsstūra forma, augsts, iegarens vienādsānu trīsstūris, savukārt sievietes muguras spura ir īsāka un parasti vairāk izliekta.

Pieaugušie Orcas vīrieši ir ļoti atšķirīgi, un tos, iespējams, nesajauks ar citām jūras radībām. Skatoties no attāluma mērenos ūdeņos, pieaugušas sievietes un mazuļus var sajaukt ar dažādām citām sugām, piemēram, viltus slepkavas vaļu vai Risso delfīnu.

Orca vaļu pavairošana

Sieviete Orka kļūst nobriedusi apmēram 15 gadu vecumā. Pēc tam viņiem ir poliestoriskas riteņbraukšanas periodi (periodiskas fizioloģiskas izmaiņas, ko izraisa reproduktīvie hormoni) ar periodiem, kas nav saistīti ar ciklu, no trim līdz sešpadsmit mēnešiem. Grūtniecības periods svārstās no piecpadsmit līdz astoņpadsmit mēnešiem. Sievietes dzemdē vienu pēcnācēju apmēram reizi piecos gados. Dzimšanas notiek jebkurā gadalaikā, un vispopulārākie ir ziemas mēneši. Teļi baro līdz diviem gadiem, bet apmēram divpadsmit mēnešus sāks lietot cietu pārtiku. Visi Orca pod locekļi, ieskaitot visu vecumu vīriešus, piedalās jauno vaļu aprūpē.

Govis (orku mātītes) vairojas līdz 40 gadu vecumam, tas nozīmē, ka vidēji visā mūžā viņi audzina kopumā piecus pēcnācējus. Parasti sievietes dzīvo līdz piecdesmit gadu vecumam, bet izņēmuma gadījumos var izdzīvot arī astoņdesmitajos vai deviņdesmitajos gados. Vīrieši dzimumgatavojas 15 gadu vecumā, bet parasti vairojas tikai līdz 21. vecumam. Vīrieši dzīvo vidēji līdz aptuveni 45 un izņēmuma gadījumos līdz 90 gadiem. Ieslodzīto Orku dzīves ilgums ir ievērojami īsāks, parasti mazāks par 25 gadiem.

Orca vaļu izplatīšana

Orkas ir sastopamas visos okeānos un lielākajā daļā jūru, tostarp Vidusjūras un Arābijas jūrās (neparasti vaļveidīgajiem). Tomēr viņi dod priekšroku vēsākiem mēreniem un polāriem reģioniem. Lai gan dažreiz tās tiek pamanītas dziļos ūdeņos, piekrastes teritorijas parasti dod priekšroku pelaģiskām videi.

Orkas vaļu uzvedība

Orkas var izdzīvot lielākajā daļā ūdens temperatūru. Indonēzijas un Filipīnu ūdeņos novērojumi ir reti. Nav aprēķinu par kopējo iedzīvotāju skaitu visā pasaulē. Vietējās aplēses ietver 70 000 - 80 000 Antarktīdā, 8 000 tropiskajā Klusajā okeānā (lai gan tropu ūdeņi nav Orkas iecienītākā vide, šīs teritorijas milzīgais izmērs, 19 miljoni kvadrātkilometru, nozīmē, ka Orcas ir tūkstošiem), līdz pat 2000 atlaidi Japāna, 1500 pie vēsāka Klusā okeāna ziemeļaustrumu un 1500 pie Norvēģijas. Pievienojot ļoti aptuvenas aplēses par nepētītajām teritorijām, kopējais iedzīvotāju skaits varētu būt aptuveni 100 000.

Orcasas migrācijas modeļi ir slikti izprasti. Katru vasaru pie Britu Kolumbijas un Vašingtonas štata krastiem parādās tie paši iedzīvotāji Orkas. Pēc gadu desmitiem ilgiem pētījumiem joprojām nav zināms, kur šie dzīvnieki dodas visu atlikušo gadu.

chiwawa terjeru maisījuma kucēni

Orkas bieži izceļ ķermeni no ūdens tādā uzvedībā, ko sauc par spiegu lēcienu. Orcas ikdienas uzvedība parasti tiek sadalīta četrās aktivitātēs: barības meklējumi, ceļošana, atpūta un socializēšanās. Orkas parasti ir entuziasma pilnas, sazinoties ar tādu rīcību kā pārkāpšana, spiegu lēciens un astes pliķēšana.

Orkas var redzēt arī peldam ar cūkdelfīniem, citiem delfīniem, roņiem un jūras lauvām, kas reizēm ir parasts laupījums. Orkas nepārtraukti pārvietojas, dažreiz dienā braucot pat līdz 160 km (100 jūdzēm), bet parasti tās var redzēt mēnesi vai ilgāk. Orca pākšu diapazons var būt līdz 1300 km (800 jūdzes) vai tik maz kā 320 km (200 jūdzes).

Orkas parasti pārkāpj, bieži izceļot visu ķermeni no ūdens.

Orca Apex Plēsējs

Orca ir plēsoņa plēsoņa (plēsēji, kurus kā pieaugušos dabā parasti nenodarbina). Dažreiz tos sauc par “jūras vilkiem”, jo viņi medī baros kā vilki. Vidēji Orca katru dienu apēd 227 kilogramus (500 mārciņas) pārtikas.

Orkas upurē daudzveidīgu sugu masīvu. Tomēr īpašas populācijas parāda augstu specializācijas pakāpi konkrētām medījumu sugām. Piemēram, dažas Norvēģijas un Grenlandes jūras populācijas specializējas siļķēs un katru rudeni seko līdzi migrācijas ceļam uz Norvēģijas piekrasti. Citas populācijas šajā apgabalā medī roņus. Klusā okeāna ziemeļaustrumu daļu vaļu rezidentu novērojumos laši veidoja 96% dzīvnieku uztura, 65% lašu bija lielais, taukainais Chinook. Ir novērots, ka viņi peld caur mazāku lašu sugu skolām, nevienam no tiem neuzbrūkot.

Kaut arī Orcas iedzīvotāji nekad nav novērojuši, ka tie ēd citus jūras zīdītājus, ir zināms, ka viņi neredzama iemesla dēļ laiku pa laikam uzmāc cūkdelfīnus un roņus.

Zivis ēdošās Orcas upuri ir 30 zivju sugas, īpaši lasis (ieskaitot Chinook un Coho), siļķes un tunzivis, kā arī gozējošās haizivis, okeāna balto haizivju un gludo āmuru galvas. Jaunzēlandē vaļi-slepkavas ir novēroti arī dzeloņstieņu medībās. Mērķi ir arī galvkāji, piemēram, astoņkāji un plašs kalmāru un rāpuļu klāsts, piemēram, jūras bruņurupuči.

Orku grupas uzbrūk vēl lielākiem vaļveidīgajiem, piemēram, ūdeļu vaļiem, pelēkajiem vaļiem un ļoti reizēm kašalotiem vai zilajiem vaļiem. Orkas parasti izvēlas uzbrukt vaļiem, kas ir jauni vai vāji. Tomēr piecu vai vairāk orku grupa var uzbrukt veseliem pieaugušiem vaļiem. No buļļa kašalotiem izvairās, jo tie ir pietiekami lieli, spēcīgi un agresīvi, lai nogalinātu orkas.

Medot jaunu vaļu, orku grupa vajā to un tā māti, līdz viņi abi ir nolietojušies. Galu galā Orcas izdodas nošķirt pāri un ieskauj jauno vaļu, neļaujot tam atgriezties uz virsmas, lai elpotu. Vaļi parasti tiek noslīcināti šādā veidā. Kašmiru mātīšu pākstis dažreiz var pasargāt sevi no Orcas grupas, ap teļiem veidojot aizsargājošu apli ar pūkām uz āru. Šis veidojums ļauj viņiem izmantot savus spēcīgos plankumus, lai atvairītu Orkas. Lielo vaļu medības tomēr prasa daudz laika, parasti vairākas stundas. Ir ziņots arī par Orca kanibālismu.

Citas jūras zīdītāju laupījumu sugas ietver lielāko daļu roņu un jūras lauvu sugu. Valzirgus un jūras ūdrus ņem retāk, un baltos lāčus ņem reti.

buldogi ar zilām acīm

Klusā okeāna ziemeļdaļā esošās zivis ēdošās Orcās ir sarežģīta, bet ārkārtīgi stabila sociālo grupu sistēma. Atšķirībā no citām zīdītāju sugām, kuru sociālā struktūra ir zināma, abu dzimumu iedzīvotāji Orcas dzīvo kopā ar mātēm visu savu dzīvi. Tāpēc Orca sabiedrības pamatā ir matrilīnas, kas sastāv no vienas sievietes (matriarha) un viņas pēcnācējiem. Matriarha dēli un meitas ir daļa no līnijas, tāpat kā šo meitu dēli un meitas. Vidējais matrilīna izmērs ir deviņi dzīvnieki.

Tā kā sievietes var dzīvot līdz deviņdesmit gadiem, nav nekas neparasts, ka četras vai pat piecas paaudzes ceļo kopā. Šīs grupas ir ļoti stabilas. Indivīdi no matrilinālās grupas atdalās tikai līdz dažām stundām vienlaikus, lai pārotos vai barotos. Nekad nav reģistrēta indivīda pastāvīga izraidīšana no matrilīna.

Orca vokalizācija

Tāpat kā citi delfīni, arī Orkas ir ļoti skaļi. Viņi rada dažādus klikšķus un svilpes, ko izmanto saziņai un eholokācijai. Vokalizācijas veidi atšķiras atkarībā no aktivitātes. Atpūtas laikā viņi ir daudz klusāki, veicot neregulāru zvanu, kas atšķiras no tiem, kurus izmanto aktīvākas uzvedības laikā.

Orka mātes ir novērotas, kā apmācīt savus mazuļus pākšu dialektā. Māte, apmācot teļu, izmanto vienkāršotu pākšu dialekta versiju, sava veida mazuļu sarunu. Tas liek domāt, ka Orca vokalizācijai papildus instinktīvajam ir arī iemācīts pamats.

Orkas ir labi pazīstamas ar savām garīgajām spējām. Pētījumi ir parādījuši, ka Orca ir izcila atmiņa.

Orkas aizsardzība

Vides degradācija, laupījumu sugu noplicināšana, konflikti ar zvejas darbībām un biotopu zaudēšana pašlaik ir visbūtiskākie draudi Orkām visā pasaulē.

borderkollija jauktais suns

Pēdējo gadu laikā lielāko daļu lašu sugu, kas ir galvenais Orcas iedzīvotāju pārtikas avots Klusā okeāna ziemeļaustrumos, krājumi ir dramatiski samazinājušies. Aļaskas un Aleutu salu rietumu piekrastē arī roņu un jūras lauvu populācija ir ievērojami samazinājusies. Ja barības ir maz, Orcas ir jāiegūst enerģija no saviem taukiem, kas vēl vairāk palielina piesārņotāju ietekmi. Saskaņā ar Apdraudēto sugu likumu Amerikas Savienoto Valstu valdība 2005. gadā Orcas dienvidu iedzīvotāju kopienu uzskaitīja kā apdraudētu populāciju.

Kuģošanas, urbšanas un citu cilvēku darbību radīts troksnis var traucēt Orcas akustisko komunikāciju un eholokāciju. 90. gadu vidū roņu atbaidīšanai tika izmantoti skaļi zemūdens trokšņi no lašu audzētavām. Pēc tam Orka izvairījās no apkārtējiem ūdeņiem. Turklāt augstas intensitātes flotes sonārs ir kļuvis par jaunu Orcas satraukuma avotu. Orkas ir populāras vaļu vērotāju vidū, kas var mainīt Orkas izturēšanos un stresu, it īpaši, ja laivas pārāk tuvojas Orkai vai bloķē viņu ceļojuma līniju.

Orkas un cilvēki

Ir maz apstiprinātu savvaļas orku uzbrukumu cilvēkiem. Divos šādos reģistrētos gadījumos ir zēns, kurš tika apsūdzēts peldoties Aļaskā, un Orka mēģināja apgāzt ledus klājus, uz kuriem stāvēja Terra Nova ekspedīcijas fotogrāfs.

Daudz biežāk nekā savvaļas orkas, kas uzbrūk cilvēkiem, ir gūstā esošās orkas, kas uzbrūk cilvēkiem, vai nu viņu apstrādātājiem, vai iebrucējiem. ABC News ziņoja, ka Orcas kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem ir uzbrukuši gandrīz diviem desmitiem cilvēku.

Nosaukumu ‘Killer Whale’ varētu uzskatīt par negodīgu vārdu, orkām ir slikta reputācija, tomēr tas nav tik slikts kā cilvēka reputācija. Orkas nogalina, lai izdzīvotu un izdzīvotu, tomēr cilvēki nogalina sporta dēļ vai gūst labumu no vaļos atrodamām vielām.

Orkas ir ļoti ziņkārīgi vaļi, un, ja jūs peldat vai snorkelējat, nepalaidiet garām iespēju viņus redzēt vai pat nofotografēt, vienkārši ievērojiet piesardzīgu attālumu, lai netraucētu viņus, ko viņi dara. Protams, nav ieteicams iet ūdenī, ja viņi ēd. Kad cilvēki atrodas ūdenī, viņi varēja tuvoties, lai pārbaudītu un turpinātu. Jaunieši ir ziņkārīgāki nekā pieaugušie.