Galapagu lielais fregates putns

Attēla avots

Lielais fregates putns un lieliskais fregates putns

The Lielais fregates putns atgādina milzīgu melnputnu, kas slinki lidinās debesīs. Fregates putni pieder Fregatidae ģimenei, kurā visā pasaulē ir piecas sugas. Galapagu salās ir divas sugas: Lielais fregates putns un Lielās fregates putns. No šiem diviem fregates putniem izplatība visā pasaulē ir lielāka, un tie galvenokārt sastopami visā tropiskajā Klusajā okeānā un Indijas okeānos.

Putns Magnificent Frigate ir sastopams Karību jūras reģionā un Klusā okeāna un Atlantijas okeāna piekrastē. Lielisko fregates putnu Galapagu populācija tiek uzskatīta par endēmisku pasugu.

liellopu suns zilā papēža maisījums

Galapagu salās abas sugas var redzēt ligzdojošas blakus, bet, redzot gaisā fregates putnus, tie parasti ir lieliskas fregates putni, jo lielās fregates putni mēdz baroties daudz tālāk jūrā. Tāpat kā ar trim līdzīgām putnu sugām, līdzīgas Fregates putnu sugas izvairās no konkurences, barojoties dažādās vietās.



Jūs varat atšķirt abas Fregates putnu sugas pēc to skaņām - Lielais fregates putns kā tītars rada ‘gobbling’ troksni, savukārt Magnificent Fregate putns izdos grabošu vai bungojošu skaņu.

Lielie fregates putni ir lieli, ar zaigojošām melnām spalvām (sievietēm ir balta vēdera apakšdaļa), ar gariem spārniem (tēviņu spārnu platums var sasniegt 2,3 metrus) un dziļi dakšveida astēm. Tēviņiem ir piepūšami sarkanas krāsas rīkles maisiņi, kurus tie piepūš, lai pārošanās sezonā pievilinātu mātītes.

Abām fregates putnu sugām ir ārkārtīgi augsts spārnu platums un ķermeņa masas attiecība, kas ļauj tām planēt, lidot ārkārtīgi labi un ar lielisku kontroli. Izmantojot šo kontroli, fregates putni regulāri nozog pārtiku no citiem putniem, satverot viņus aiz astes spalvām un kratot, līdz tie atrauj barību.

Tomēr fregates putni spēj notvert arī savu upuri. Tā kā fregates putniem ir tikai mazs eļļas dziedzeris un ļoti maz hidroizolācijas spārnos, fregates putni nevar nirt, un viņiem ir jāpaļaujas uz lielisko aerobātu, lai izvilinātu lidojošās zivis no gaisa.

Fregates putni nepeld un nevar labi staigāt, kā arī nevar pacelties no līdzenas virsmas. Viņiem ir vislielākais jebkura putna spārnu platums un ķermeņa masas attiecība, un tie būtībā ir no gaisa, kas spēj palikt augstumā ilgāk par nedēļu, nolaižoties tikai uzpūšanās vai vairošanās laikā uz kokiem vai klintīm.

Lai piesaistītu mātītes, fregates putnu tēviņi uzspridzinās savu spilgti sarkano kakla maisiņu un skaļi staigās, kad mātītes iet garām virs galvas. Pēc tam mātītes izvēlēsies piemērotu tēviņu un nolaidīsies viņam blakus. Tēviņš atbild, izplatot milzīgos spārnus ap mātīti, lai pasargātu viņu no citiem tēviņiem. Zemāk varat apskatīt īsu video par Galapagu fregates putna pārošanās rituālu.

brindle sarkans deguns pitbull

Pēc pārošanās ir dēta viena olšūna, un, kaut arī Fregates putnu mazulis var lidot pēc apmēram pieciem mēnešiem, tas paliek kopā ar vecākiem un ir atkarīgs no viņiem apmēram gadu. Sakarā ar šo ilgo ieguldījumu katrā cālī, fregates putni var pāroties tikai reizi divos gados.

Raksturīgi ir redzēt mazuļus, kas ir tik lieli kā viņu vecāki, kuri gaida barošanu. Kad viņi sēž, gaidot bezgalīgas stundas karstajā saulē, viņi ieņem energoefektīvu pozu, kurā viņu galva karājas, un viņi sēž tik mierīgi, ka šķiet miruši. Bet, kad vecāki atgriezīsies, viņi pamodīsies, uzsitīs galvu un kliegs, līdz vecāki atver muti. Badā cietušais pusaudzis nogremdē galvu vecāku kaklā un beidzot barojas.




Foto pieklājīgi no Dr Hejs Kummins, Maiami Universitāte

Sieviešu lielisko fregātu putni ir melni, bet tiem ir balta krūts un kakla apakšdaļa un spārnos brūna josla. Sieviešu lieliskajiem pirkstu dēļiem ir zils acu gredzens. Jauniem putniem ir balta galva un balti zem daļām.

Fregates putni galvenokārt barojas ar zivīm, kā arī uzbrūk citiem jūras putniem, lai piespiestu viņus atstāt maltīti. Fregates putni nekad nenokļūst uz ūdens un vienmēr lidojumā ņem līdzi savus ēdienus.