Galapagu lidojošais jūras kraukļu jūras putns

Attēla avots

Lidojošs jūras kraukļu jūras putns

The Lidojošs kormorāns (Phalacrocorax harrisi), pazīstams arī kā Galapagu kormorāns , ir jūraskrauklis, kura dzimtene ir Galapagu salas, un tur sastopamās ļoti neparastās faunas piemērs.

Lidojošais kormorāns ir unikāls ar to, ka tas ir vienīgais kormorāns, kurš zaudējis spēju lidot.

Kad tas tika ievietots savā ģintī Nannopterum vai Compsohalieus, lai gan pašreizējā taksonomija to ievieto ģintī ar lielāko daļu citu kormorānu - Phalacrocorax.



Tā kā tajā ir tikai 1500 aplēsto īpatņu, tas ir viens no pasaulē retākajiem putniem un ir aktīvas saglabāšanas programmas priekšmets.

Tāpat kā visiem kormorāniem, arī šim putnam ir ķepainas kājas un spēcīgas kājas, kas to dzen okeāna ūdeņos, meklējot savu upuri zivīm, zušiem, maziem astoņkājiem un citām mazām radībām. Bezlidojoši kormorāni barojas netālu no apakšas un ne vairāk kā 100 metru attālumā no jūras.

Lidojošais kormorāns ir lielākais ģimenes loceklis. Tā garums ir 89 - 100 centimetri (35 - 40 collas) un svars ir 2,5 - 5,0 kilogrami (5,5 - 11 mārciņas). Tās spārni ir apmēram trešdaļa lieluma, kas būtu vajadzīgs, lai lidotu tā proporcijas putns. Arī ķīlis uz krūšu kaula, kur putni piestiprina lielos muskuļus, kas nepieciešami lidojumam, ir ievērojami samazināts.

Augšējā daļa ir melna, un apakšdaļa ir brūna. Viņu garais knābis ir saķēries galā, un acs ir tirkīza. Tāpat kā visiem kormorānu ģimenes locekļiem, visiem četriem pirkstiem ir pievienota ādas āda. Vīrieši un sievietes pēc izskata ir līdzīgi, lai gan vīrieši mēdz būt lielāki. Nepilngadīgie parasti ir līdzīgi pieaugušajiem, bet atšķiras ar to, ka tie ir spīdīgi melnā krāsā ar tumšu aci. Pieaugušie rada zemu ņurdējošu vokalizāciju.

Bezlidojošo kormorānu spalvas nav ūdensizturīgas. Pēc katras niršanas viņi pavada laiku saulē izžāvējot mazos spārnus. Viņu lidojuma un kontūras spalvas ir daudz kā citas kormorānu spalvas, taču ķermeņa spalvas ir daudz biezākas, mīkstākas, blīvākas un matiem līdzīgākas. No lidojošajiem kormorāniem no viņu cirtajiem dziedzeriem rodas ļoti maz eļļas. Viņu blīvajā apspalvojumā iesprostotais gaiss neļauj viņiem pārplūst ūdenī.

Šis unikālais kormorāns ir endēmisks Galapagu salām, Ekvadorā, kur tā ir ļoti ierobežota. Bezlidojošais kormorāns ir sastopams tikai divās salās: Fernandīnā, kur tas sastopams galvenokārt austrumu piekrastē, kā arī Isabelas ziemeļu un rietumu piekrastē. Bezlidojošo kormorānu populācijā ir notikušas nopietnas izmaiņas. 1983. gada notikums El Nino izraisīja iedzīvotāju skaita samazināšanos par 50% līdz tikai 400 cilvēkiem. Tomēr iedzīvotāju skaits ātri atjaunojās, un 1999. gadā tika lēsts, ka to skaits ir 900.

Austrālijas aitu šķirnes šķirne

Bezlidojošais kormorāns apdzīvo vulkānisko salu akmeņainos krastus, uz kuriem tas notiek. Tas barojas seklos piekrastes ūdeņos, ieskaitot līčus un jūras šaurumus, un reti veic pasākumus tālāk par vienu kilometru no vairošanās apgabaliem.



Ligzdošana notiek aukstākajos mēnešos (jūlijā - oktobrī), kad jūras pārtika ir visbagātīgākā un mazinās cāļu siltuma stresa risks. Šajā laikā veidojas vaislas kolonijas, kas sastāv no apmēram 12 pāriem. Šīs sugas uzmācība sākas jūrā. Tēviņš un sieviete peld viens otram ap kaklu, kas ir saliekts čūskai līdzīgā stāvoklī.

Pēc tam lidojošie kormorāni pārvietojas uz sauszemi. Lielgabarīta jūraszāļu ligzda, kas atrodas tieši virs plūdmaiņas zīmes, ir papildināta ar “dāvanām”, ieskaitot tādus priekšmetus kā virves un pudeļu vāciņus, kurus vīrietis pasniedz sievietei.

Mātīte vienā sajūgā parasti izdēj trīs bālganas olšūnas, lai gan parasti izdzīvo tikai viens cālis. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir inkubācija. Kad olas ir izšķīlušās, abi vecāki turpina dalīties pienākumos par barošanu un mazuļu audzēšanu (cāļu pasargāšanu no karstuma un aukstuma iedarbības), bet, kad cāļi ir pietiekami lieli, lai būtu patstāvīgi, un, ja pārtikas krājumi būs pietiekami daudz, sieviete atstās vīrietis, lai veiktu turpmāku vecāku audzināšanu, un viņa aizies, lai atrastu jaunu biedru. Mātītes viena gada laikā var vairoties trīs reizes. Lai gan to populācijas lielums ir mazs, lidojošie kormorāni var diezgan ātri atgūties no vides katastrofām.

Bezlidojošais kormorāns attīstījās uz salas dzīvotnes, kurā nebija plēsēju. Viņam nav ienaidnieku un barība tiek ņemta galvenokārt, nirstot gar pārtiku bagātajām krasta līnijām, un putns galu galā kļuva nepārlidojams. Tomēr, kopš salas ir atklājuši cilvēki, salas nav palikušas brīvas no plēsējiem. Gadu gaitā salas ir iepazīstinātas ar kaķiem, suņiem un cūkām. Turklāt šiem putniem nav bailes no cilvēka, un tiem var viegli piekļūt un tos uzņemt.

Fakts, ka šis unikāli pielāgotais putns ir sastopams tik mazā diapazonā un tik mazā skaitā, ievērojami palielina tā neaizsargātību pret nejaušiem notikumiem, piemēram, vides katastrofām (īpaši naftas piesārņojumu), ekstremāliem klimatiskajiem notikumiem un slimību vai plēsēju parādīšanos. Diemžēl jūras satraukumi, piemēram, El Ninjo * izraisītie notikumi, kļūst arvien ārkārtīgāki. Tomēr spēja ātri vairoties var ļaut tam atgūties no katastrofām, kamēr populācija joprojām pārsniedz kritisko līmeni.

russela terjers čivava maisījums

Šo faktoru dēļ bezlidojošais kormorāns ir viens no pasaulē retākajiem putniem. Čārlza Darvina pētījumu stacijas 2004. gadā veiktā aptauja parādīja, ka sugā tagad dzīvo aptuveni 1500 īpatņu.

Visas šīs sugas populācijas ir atrodamas Galapagu nacionālajā parkā un jūras rezervātā.

* El Niño - globāla saistītā okeāna un atmosfēras parādība. Klusā okeāna paraksti, El Niño un La Niña ir nozīmīgas temperatūras svārstības Klusā okeāna tropisko austrumu virszemes ūdeņos