Etiopijas vilks

Attēla avots

The Etiopijas vilks (Canis Simensis) savā diapazonā ir pazīstams ar daudziem vārdiem. Vietēji to sauc par “ky kebero”, kas nozīmē sarkano šakāli.

Etiopijas vilks ir viens no retākajiem un visvairāk apdraudētajiem kanīdiem.

sīka vācu aitu šķirne





Neskaitāmie nosaukumi atspoguļo iepriekšējo neskaidrību par viņu taksonomisko stāvokli, tomēr tagad tiek uzskatīts, ka tie ir saistīti ar Canis ģints vilkiem, nevis ar lapsām, uz kurām viņi atgādina. Tiek uzskatīts, ka Etiopijas vilks var būt Austrālijas pēcnācējs Pelēkais Vilks .

Etiopijas vilks ir sastopams Etiopijas un Eritrejas Afro-Alpu reģionos, apmēram 10 000 pēdu (3000 metru) virs jūras līmeņa. Palikušas tikai apmēram divpadsmit populācijas, kopā aptuveni 450 pieaugušie. Etiopijas vilki mēdz dzīvot atklātos tīreļos, kur veģetācija ir mazāka par 0,25 metriem.

Etiopijas vilks ir pazīstams arī kā:

Simjēns šakāls
Abesīnijas vilks
Simjena lapsa
Etiopijas šakālis

Etiopijas vilka raksturojums

Etiopijas vilki ir savādāki nekā citi vilki jo tiem ir garāks purns un mazāki zobi. Etiopijas vilku tēviņi ir ievērojami lielāki nekā mātītes, tēviņu svars ir no 33 līdz 42 mārciņām (15 - 19 kilogrami), bet sieviešu svars ir no 24 - 31 mārciņām (11,2 - 14,15 kilogramiem). Viņu kājas ir salīdzinoši garas. Viņu ķermeņa krāsa ir sarkanbrūna ar baltu apakšu, kājām un marķējumiem uz sejas. Etiopijas vilku kuplās astes pamatnē ir baltas, bet galā melnas.

Etiopijas vilku populācija

Kopš 2003. gada septembra Bale kalnos no trakumsērgas ir miruši vismaz 38 etiopiešu vilki. Vēl 20 - 25 ir pazuduši un tiek uzskatīti par mirušiem. Šajā apgabalā dzīvo 300 no šiem apdraudētajiem vilkiem. Zinātnieki uzskata, ka uz zemes ir palikuši mazāk nekā 450.

Etiopijas vilku pavairošana

Etiopijas vilku mātīte savus mazuļus nēsā aptuveni 60 - 62 dienas. Mātīte dzemdē metienu bedrē, kuru izrok zemē zem laukakmens vai akmeņainā plaisā. Kad mazuļi piedzimst, tie ir kokogles pelēki, viņiem nav zobu un acis ir aizvērtas. Kad mazuļiem ir apmēram 3 nedēļas vecs, viņu kažoku sāk aizstāt ar parastu pieaugušo krāsu, un mazuļi sāk iznākt no bedres. Etiopijas vilka dzīves ilgums faktiski nav zināms.

Etiopijas vilka diēta

Etiopijas vilks ir plēsējs. Etiopijas vilks medī grauzējus, kuru lielums ir no zaķiem līdz milzu kurmju žurkām līdz parasto zāles žurkām. Viņi ēd arī olas, zoslēnus un jaunos nagaiņus, un viņi laiku pa laikam lāpās. Arī Etiopijas vilki savu laupījumu noķer seklās bedrēs.

brūna ābolu galva čivava

Etiopijas vilka uzvedība

Barojoties ar grauzējiem, etiopu vilki mēdz medīt atsevišķi, tomēr tie ir teritoriāli sociālie kanīdi, kas veido barus un aizstāv teritorijas. Iepakojumā, kurā ir līdz pat 12 pieaugušajiem ar šķību pārošanās attiecību ar vairākiem tēviņiem pret katru mātīti, patrulē un aizstāv teritoriju. Plašāku informāciju par vilku uzvedību skat Vilka uzvedība .

Draudi Etiopijas vilkam

Nepārtraukts dzīvotņu zaudējums naturālās lauksaimniecības dēļ augstos apstākļos ir lielākais pašreizējais drauds Etiopijas vilkam. Sešdesmit procenti no visas zemes, kas pārsniedz 3200 metrus (10 000 pēdas), ir pārveidota par lauksaimniecības zeme un visas Etiopijas vilku populācijas, kas ir zem 3700 metriem (12 000 pēdas), ir īpaši neaizsargātas pret turpmāku dzīvotņu zaudēšanu. Biotopu zudumu pastiprina mājlopu pārgatavošana augstienes ganībās, un dažos apgabalos biotopu apdraud ierosinātā komerciālo aitu fermu un ceļu attīstība.

Etiopijas vilku aizsardzības statuss

Etiopijas vilks tiek klasificēts kā “apdraudēts”. 1997. gadā IUCN Canid speciālistu grupa publicēja Rīcības plānu Etiopijas vilka aizsardzībai, kura mērķis bija virzīties uz priekšu sugu saglabāšanā visā valstī.

Rīcības plāna Etiopijas vilks ieteikumos ietilpa turpmāku apsekojumu veikšana Etiopijas ziemeļos, lai novērtētu sugas globālo stāvokli. 1998. un 1999. gadā Etiopijas vilku saglabāšanas programma (EWCP), WildCRU uzņēmums, kuru atbalsta Born Free Foundation (Lielbritānijā bāzēta NVO), veica iepriekšējus apsekojumus visos piemērotos afropalpīnu biotopos Amhara reģionā, ziemeļrietumos no Rifta ielejas, vadot līdz aplēstās Etiopijas vilku populācijas pieaugumam no aptuveni 400 īpatņiem līdz no 500 līdz 550 īpatņiem.

Vissvarīgākie rezultāti bija no Wollo administratīvās zonas, kur vilku klātbūtne nebija plaši zināma un EWCP apsekojumu laikā tika apstiprināta vairākās biotopu teritorijās, kā rezultātā šajā apkaimē tika lēsts aptuveni 80 vilki.