Melnās mamba čūskas

REKLĀMA Attēla avots

Melnās mamba čūskas (Dendroaspis polylepis) ir pazīstami arī kā Melnmutes mamba , Dienvidu brūnā mamba vai Melnā Mamba un tās ir dažas no indīgākajām čūskām pasaulē. Melnā Mamba čūska ir lielākā indīgā čūska Āfrikā un otra lielākā indīgā čūska pasaulē, vienīgā cita lielākā čūska ir Karalis kobra .

Melnā Mamba čūska ir sastopama Āfrikas austrumos, no Etiopijas dienvidiem līdz Āfrikas dienvidrietumiem.

Melnās mamba čūskas raksturojums





Pieaugušo melno mamba čūsku vidējais garums ir 2,5 metri (8,2 pēdas) un maksimālais garums 4,5 metri (14 pēdas). Melnā čūska mamba saņem nosaukumu no melnas krāsas mutes iekšpusē, nevis no ādas krāsas, kas ir no pelēkas līdz olīvu nokrāsai. Melnā mamba čūska ir visātrāk kustīgā čūska pasaulē, kas spēj pārvietoties līdz 20 kilometriem stundā (12,5 jūdzes stundā). Tomēr tas izmanto šo ātrumu, lai izvairītos no briesmām, nevis noķertu medījumu.

Melnās Mambas čūskas biotops

Melnās mamba čūskas galvenokārt dzīvo krūmājos un, lai arī netiek uzskatītas par kokaugu sugām, var dzīvot krūmos un mazos kokos.

Melnās mamba čūskas izturēšanās un diēta

Melnās mambas naktis pavada bedrēs zemē, parasti neizmantotās bedrēs vai slēpjas dziļi starp kritušajiem akmeņiem vai kokmateriāliem. Uz šīm slēptuvēm čūska arī aizbēg, ja tā satraucas un tā uzbruks jebkurai radībai, kas bloķē ceļu uz tās bedrīti.

Tāpat kā visi rāpuļi, arī melnā čūska mamba ir aukstasinīga un, lai uzturētu ķermeņa temperatūru, tā paļaujas uz ārēju siltumu. Tāpēc dienas laikā tā bieži sauļojas saulē, vai nu uz zema zara, vai uz klints, tomēr vasarā čūska var būt spiesta aizsegties savā urbumā, ja tā kļūst pārāk karsta.

Ja melnās Mambas čūskas netraucē atstāt netraucētas, tās mēdz ilgāku laiku dzīvot savās mītnēs, kuras bieži vien ir atbrīvojušies kukaiņu uzkalniņi vai dobie koki.

Melnās mamba čūskas ir diennakts čūskas, kas medī laupījumus aktīvi dienu vai nakti. Medot mazus dzīvniekus, melnā mamba čūska izdod vienu nāvējošu kodumu un pēc tam atkāpjas, gaidot, kamēr tās indē esošais neirotoksīns paralizē upuri. Nogalinot putnu, melnā mamba čūska pieķersies savam upurim, neļaujot tam aizlidot.

Melnās mamba čūskas medību laikā ātri pārvietojas pa nelīdzenu zemi vai gar zemiem koku zariem. Melnās mamba čūskas, sitoties, spēj paturēt galvu līdz vienam metram virs zemes un pat kustoties var turēt tās 50 centimetrus virs zemes. Melnajām mamba čūskām ir ļoti laba redze, un tās var piemeklēt upurus, piemēram, grauzējus, sikspārņus, putnus un ķirzakas, piemēram, zibens, atstājot savu spēcīgo indi, lai pabeigtu nogalināšanu.

Melnās mamba čūskas reprodukcija

Vairošanās parasti notiek pavasara beigās vai vasaras sākumā. Pēc pārošanās tēviņš atgriezīsies savās mājās. Pēc tam sieviete dēj no 10 līdz 25 olām, parasti sabrukušā veģetācijā. Veģetācijas sadalīšanās izdala siltumu, kas palīdz sasildīt olšūnas un paātrināt inkubācijas laiku. Olu čaumalas ļauj ūdenim un skābeklim nokļūt attīstības embrijos.

Melnās mambas inkubējamās krāsas ir aptuveni 51 centimetru garas un pelēcīgi zaļas krāsas. Izšķīlušies mazuļi nekavējoties ir neatkarīgi un var noķert laupījumu mazas žurkas lielumā. Gada laikā tie sasniedz 2 metrus. Jaunās melnās mambas ir medījamas mongoām, un pat pieaugušās melnās mambas ēd sekretāra putns un lielākas ērgļu sugas.

Melnās Mambas čūskas inde

Melnās mamba čūskas ir starp desmit indīgākajām čūskām pasaulē. Melnā mamba čūska ir vairāk nekā trīs reizes indīgāka par Kobras ragu, vairāk nekā piecas reizes indīgāka kā Karalis kobra un apmēram četrdesmit reizes indīgāks par Gabonas odzi. Melnās mambas inde satur spēcīgus, ātras darbības neirotoksīnus (maina normālu nervu sistēmas darbību) un kardiotoksīnus (izraisa sirds muskuļa bojājumus), ieskaitot kalciseptīnu.

Austrālijas aitu un Bernes kalnu suņu maisījums

Melnās Mambas kodums vidēji piegādā apmēram 100 - 120 miligramus indes, tomēr tas var piegādāt līdz 400 miligramiem indu, 10 - 15 miligrami ir nāvējoši pieaugušam cilvēkam. Inde tiek injicēta caur diviem dobiem ilkņiem mutes priekšpusē, kas atrodas līdzenumā, līdz čūska iekož, un tajā brīdī mazie, kustīgie mutes kauli tos uzceļ. Inde izraisa ātru paralīzi. Enzīmi čūsku siekalās sāk sagremot laupījumu, pirms tas pat sasniedz kuņģi, un lielākā daļa upuru tiek sagremota dažu stundu laikā.

Cilvēkiem sākotnējais koduma simptoms ir vietējas sāpes koduma zonā, lai gan tas nav tik spēcīgs kā čūskas ar hemotoksīniem (toksīniem, kas iznīcina sarkanās asins šūnas). Tad cietušajam rodas tirpšanas sajūta ekstremitātēs, plakstiņu nokrišana (plakstiņu ptoze), tuneļa redze, svīšana, pārmērīga siekalošanās un muskuļu kontroles trūkums (īpaši mutes un mēles). Ja cietušais nesaņem medicīnisko palīdzību, simptomi ātri pāriet līdz sliktai dūšai, elpas trūkumam, apjukumam un paralīzei.

Galu galā cietušajam rodas krampji, elpošanas mazspēja un koma, un viņš nomirst nosmakšanas dēļ, ko izraisa elpošanai izmantoto muskuļu paralīze. Bez ārstēšanas mirstība ir 100%, kas ir augstākā starp visām indīgajām čūskām pasaulē.