Barbariski makaka attēli un fakti

Barbaru makakaBarbaras makaka ( Pērtiķis sylvanus ) ir pērtiķu suga, kas galvenokārt apdzīvo Alžīrijas un Marokas kalnainos reģionus. Pēc tam, kad Lielbritānijas teritorijā Gibraltārā tika ievesta neliela populācija, šī suga kļuva pazīstama arī kā Barbary Ape. Tomēr tas ir maldinoši, jo Barbarijas makaka ir patiess mērkaķis, nevis pērtiķis. Šo pērtiķu populācijas Gibraltārā ir vienīgās primāts sugām, turklāt cilvēkiem, brīvi dzīvot Eiropā.

Atšķirībā no lielākās daļas pērtiķu sugām, Barbarijas makakā ir tikai astes stumbrs. Viņu kažokāda ir brūnganpelēka visā aizmugurē un ārējās ekstremitātēs ar gaišākas krāsas apakšdaļām. Tās ir vidēja izmēra un smagas, ar priekšējām ekstremitātēm, kas ir garākas par aizmugurējām ekstremitātēm. To maksimālais izmērs ir 75 cm (30 collas), un to svars var sasniegt 13 kg (29 mārciņas). Viena no viņu atšķirīgajām iezīmēm ir gandrīz cilvēkiem līdzīga priekšējo roku veiklība, ko Gibraltāra iedzīvotāji izmanto, lai veikli izvēlētos tūristu kabatas. Viņi staigā pa visām četrām ekstremitātēm, bet laiku pa laikam pacelsies uz aizmugurējām ekstremitātēm, lai uzraudzītu draudus.

Kaut arī savulaik tās bija izplatītas visā Ziemeļāfrikā un Eiropas dienvidos, Barbāras makaku primārās populācijas tagad sastopamas tikai Alžīrijas un Marokas augstajos līdzenumos un kalnos. Viņiem ir kopīgs raksturs, veidojot gan vīriešu, gan sieviešu grupas, kas sastāv no 10 līdz 30 indivīdiem. Viņi dod priekšroku mitināšanai ciedra, priedes un ozola mežos un ir vienlīdz ērti uz zemes vai kokos. Viņu galvenās aktivitātes notiek dienas gaišajā laikā, kad tās izplatās lielās teritorijās, barojoties ar lapām, augļiem, saknēm, sēklām un kukaiņiem. Viņu grupu struktūra ir ļoti sociāla un unikāla ar to, ka tēviņi mazuļu audzināšanā piedalās vienādi ar sievietēm.

Sakarā ar to, ka Barbarijas makakam ir salīdzinoši liels izmērs pieaugušajiem un ciešā sociālā struktūra, tajā ir ļoti maz dabisko plēsēju. Viņu vienīgais lielākais drauds ir ērgļi, kuri plēsīs jauniešus. Diemžēl suga ir iekļauta apdraudēto teritoriju mežu izciršanas un vietējo Āfrikas lauksaimnieku sistemātiskas iznīcināšanas dēļ, kas tās uzskata par kaitēkļiem. Lai gan viņi ir aizsargāti Gibraltārā, tur parasti ir mazāk nekā 250 cilvēku, jo viņiem ir tendence plaši iznīcināt cilvēku īpašības un uzmākties tūristiem pēc pārtikas un nieciņiem.

Barbāras makakas attēls RedCoat , licencēta saskaņā ar Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic licence .

Atslēgvārdi: asti

Kuros zooloģiskajos dārzos tie ir?
Edinburgas zooloģiskais dārzs (Apvienotā Karaliste)



Barbarijas pērtiķis, barbaru makaka ir IUCN apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā kā neaizsargāta (VU), kuru uzskata par lielu savvaļas izmiršanas risku.

Valstis
Alžīrija un Maroka
Barbaru makaka biotopi
Mežs un Mērens mežs
Daži fakti par
Barbaru makaka

Pieaugušo svars : 10,875 kg (23,925 mārciņas)



Maksimālais ilgmūžība : 29 gadi



Sievietes briedums: 1399 dienas

Vīriešu briedums: 2007 dienas

Grūtniecība: 164 dienas



Zīdīšana: 213 dienas

Metiena lielums: 2

Metieni gadā: 1



Intervāls starp metieniem: 365 dienas

Svars dzimšanas brīdī : 0,45 kg (0,99 mārciņas)

Svars atšķiršanas laikā: 2,42 kg (5,324 lbs)

Avots: AnAge , licencēta saskaņā ar DC

Vairāk dzīvnieku, kas sākas ar B