Austrālijas grebe

Attēla avots

Austrālijas ķirbis (Tachybaptus novaehollandiae) ir mazs ūdens putns, kas sastopams visā pasaulē Austrālija un daudzas Klusā okeāna salas, un tagad dzīvo arī Jaunzēlandē, kur to ieviesa pats.



Austrālijas ķirbis ir viens no mazākajiem sugu dzimtas pārstāvjiem: Podicipedidae.

Austrālijas gurķi ir pazīstami arī ar citiem parastajiem nosaukumiem: mazais pelēks, sarkanais kakls, melnā kakla dabchick, melnā kakla nirējs vai baltā vēdera nirējs.



Austrālijas kaķu raksturojums

Austrālijas ķirbis ir pīlei līdzīgs putns, kura garums ir no 25 līdz 27 centimetriem (9,9 - 10,6 collas). Vīrieši mēdz būt nedaudz lielāki ar ilgāku rēķinu.



Austrālijas ķirbim ir divas atšķirīgas apspalvojuma fāzes. Spalvu krāsa gan vīriešiem, gan sievietēm mainās atkarībā no tā, vai tā ir vairošanās sezona vai nav selekcijas sezona. Viņu vaislas apspalvojums ir tumši brūns vai pelēks, ieskaitot galvu, un sudrabaini pelēks zem tā. Rēķina pamatnē ir balts ovāls plikas ādas plankums.

Vaislas sezonā viņu galvas kļūst spīdīgi melnas, un tām izveidojas pārsteidzoša bagātīga kastaņa krāsas sejas svītra, kas stiepjas no kakla pamatnes līdz pat acs aizmugurē. Baltais ovāls plāksteris viņu rēķina pamatnē kļūst gaiši dzeltens un kļūst pamanāmāks.

Austrālijas grebiem ir dzeltenas acis, tumši zaļas / pelēkas kājas, maza balta aste un melni rēķini ar baltu galu. Viņi bieži sabozē spalvas, lai viņiem būtu noapaļots izskats.

zili vācu aitu kucēni

Austrālijas ķirbju biotops



Austrālijas ķirbis ir sastopams dažādās mitrāju vidēs, tostarp saldūdens dīķos, saldūdens ezeros, saimniecības aizsprostos, lēnām braucošās upēs un mazos ūdensceļos. Tas ir slikts skrejlapa, un drošības labad mēdz palikt uz ūdens, slēpjas starp augiem un veģetāciju.

Austrālijas kaķu diēta

Austrālijas Grebe uzturā ietilpst mazas zivis, īpaši vēži, ūdens kukaiņi un citi ūdensdzīvnieki, piemēram, vēžveidīgie, dīķu gliemeži. Grebes savu laupījumu noķer dziļu zemūdens niršanas laikā, dažreiz nogādājot savu upuri ūdens virsmā, lai ēst. Grebes, meklējot pārtiku, var ienirt dziļumā, kas pārsniedz 10 pēdas. Tas galvenokārt barojas rītausmā un krēslā.

Austrālijas kaķu uzvedība

Austrālijas grebes ir kautrīgi putni un lieliski peldētāji, un, tuvojoties tiem, tie ātri pazudīs zem ūdens un aizpeldēs zem ūdens.



Šie mazie ūdensputni vairošanās laikā ir diezgan skaļi un aizsargā savas teritorijas pret konkurējošiem putniem. Šīs sugas sugas rada skaļu, ātru metālisku drebējošu troksni, kas apdraudot kļūst augstāks un skarbāks.

Austrālijas ķirbju pavairošana

Vaislas sezona notiek no janvāra līdz aprīlim ziemeļu reģionos un no septembra līdz janvārim dienvidu reģionos.

Austrālijas ķirbis vienā sezonā var saražot trīs secīgus cāļu perējumus. Ligzdas parasti ir peldošs ūdens veģetācijas pilskalns, kas piestiprināts pie iegremdētas niedres vai zara, kas ieskauj ūdens tilpni.

Graužu mātīte ligzdā izdēj 4 - 7 gaiši zilas olšūnas, un abi vecāki tos inkubē apmēram 21 dienu. Inkubācijas periodā olas kļūst tumši brūnas.

Izšķīlušies svītrainie pūkainie cāļi spēj uzreiz peldēt. Jaunie pelēki ir pelēkā / melnā krāsā ar kastaņu plankumu uz vainaga un baltas svītras gar galvas, kakla un muguras sāniem. Cāļus kopš dzimšanas kopj abi vecāki. Cāļi pēc bēgšanas kādu laiku paliek pie vecākiem, bet tiek padzīti, kad vecāki atkal sāk audzēt. Audzēšana notiek labos apstākļos.

Austrālijas ķepu dzīves ilgums var būt līdz 11 - 12 gadiem.


Austrālijas Grebe saglabāšanas statuss

IUCN Austrālijas ķirbjus klasificē kā “Vismazākās rūpes”.