Atlantijas puffin

REKLĀMA Attēla avots

The Atlantijas puffin (Fratercula arctica) ir viens no četriem puffin veidiem un ir pārsteidzošs, pelaģisks jūras putns. To atpazīst pēc spilgtas krāsas noapaļota knābja un līdzīga pingvīna izskata. Tā ir arī pazīstama kā ‘parastais puffins’, un tā ir vienīgā puffin suga, kas sastopama Atlantijas okeānā.



Ļoti maz cilvēku tos būs redzējuši savvaļā. Šī redzamības trūkuma iemesls ir fakts, ka Apvienotajā Karalistē ir ļoti maz vietu, kur jūs varat redzēt cietzemi no kontinentālās daļas, jo tie ir neaizsargāti pret zīdītājiem, īpaši žurkām.

Lāceņi nav apdraudēti, un, ja jūs spēsit uzkāpt uz laivas, kas kursē uz viņu iedzīvotāju salām, jūs varēsiet tos apskatīt tūkstošos. Tiek lēsts, ka visā pasaulē ir aptuveni 12 miljoni Atlantijas puffins iedzīvotāju, un Lielbritānijā visā Lielbritānijas piekrastē ir liela šo skaitļu daļa.



Daži viegli piekļuves punkti ir Skomera sala (dažreiz uzrakstīta Skoma) pie Pembrukšīras krasta, Puffin sala (Ynys Seiriol) pie Anglesey Ziemeļvelsā un Staffa sala, kurai var piekļūt no mull vai Iona krastiem Skotijas rietumu salās. .

Putna ziņkārīgais izskats ar krāsaino milzīgo knābi un pārsteidzošo pīrāgu apspalvojumu ir radījis tādus iesaukas kā “okeāna klauns” un “jūras papagailis”.

Atlantijas puffin raksturojums

Atlantijas puffin garums ir 28 - 34 centimetri, un spārnu platums ir 50 - 60 centimetri. Puffin tēviņš ir nedaudz lielāks par sieviešu kārtas lutekli, tomēr to krāsa ir vienāda. Atlantijas puffins galvenokārt ir melns virs un balts apakšā, ar pelēkiem līdz baltiem vaigiem un sarkanoranžām kājām.

suņu šķirne Dienvidāfrikas burbols

Atlantijas puffins knābis ir liels un trīsstūrveida, un vairošanās periodā ir spilgti oranžs un aizmugurē ar zilu plankumu robežojas ar dzeltenu. Raksturīgās spilgti oranžās krāsas knābja plāksnes aug pirms vairošanās sezonas un pēc audzēšanas tiek izmestas. Kad lido puffins, viņiem ir pelēki apaļi spārni un balts ķermenis. Puffins ir tiešs lidojums, zemu virs ūdens. Saistītais ragainais lācēns (Fratercula corniculata) no Klusā okeāna ziemeļiem izskatās ļoti līdzīgs, tomēr tam ir nedaudz atšķirīgas galvas iezīmes.

Atlantijas lāču diēta

Atlantijas puffins galvenokārt barojas ar mazām zivīm, piemēram, siļķēm un jo īpaši smilšu zušiem, kas ir viens no vissvarīgākajiem pārtikas avotiem daudziem pasaules jūras putniem. Speciāli pielāgotā knābja dēļ puffins var doties garos makšķerēšanas braucienos, glabājot savu iepriekšējo lomu glītā knābja rindā.

Atlantijas puffins izmanto mēli, lai noturētu zivis pret aukslēju mugurām, atstājot knābjus brīvi atvērt un noķert vairāk zivju. Tas katru braucienu padara daudz produktīvāku, nekā tas būtu, ja viņiem katru reizi būtu jānogādā laupījums atpakaļ urbumā. Viņu diētas papildu sastāvdaļas ir vēžveidīgie un mīkstmieši. Lāceņa reizēm knābī vienlaikus var būt ducis vai vairāk zivju. Atlantijas puffins noķer savu laupījumu, lidojot zem ūdens, nirstot aptuveni 20 - 40 sekundes vienlaikus, izmantojot spārnus, lai spēcīgi peldētu uz leju, un kājas ar tīkliem, lai tās virzītu pareizajā virzienā.

Atlantijas lāču uzvedība

Atlantijas puffins ir koloniālie ligzdotāji, kuri uz zālāju klintīm izmanto urbumus. Atlantijas puffins arī ligzdos starp akmeņiem un klintīm (termins, kas tiek dots salauztai klintij, kas parādās klibu, kalnu klinšu vai ielejas plecu apakšā, veidojot nogāzes slīpumu). Puffins vīrieši veic lielāko daļu no ligzdas teritorijas attīrīšanas, kas dažreiz ir izklāta ar zāli, spalvām vai jūras aļģēm. Vienīgais laiks, kas pavadīts uz sauszemes, ir ligzdošana, un partneri tiek atrasti pirms ierašanās kolonijās.

Atlantijas puffin parasti klusē jūrā, izņemot maigas purring skaņas, kuras tas dažreiz rada lidojuma laikā. Audzēšanas kolonijās putni dziļi rēc. Atlantijas puffins izmanto knābjus pirts rituālos, piemēram, tēviņš un sieviete sit savus knābjus kopā. Puffins grupu sauc par pulcēšanos.

Atlantijas puffin reprodukcija

Atlantijas puffins ir dzimumnobriedis 4 - 5 gadu vecumā. Atlantijas puffins ir monogāms (viņiem ir tikai viens palīgs), un viņiem ir divas vecāku rūpes. Katru gadu tiek ražots viens olu sajūgs, un inkubācijas pienākumi tiek sadalīti starp abiem vecākiem.

Kopējais inkubācijas laiks ir aptuveni 39 - 45 dienas, un cālim ir nepieciešamas aptuveni 49 dienas, līdz tas saplūst. Pārlidojot, cālis atstāj kapu vienu un lido vai peld uz jūru, parasti vakara laikā. Pretēji izplatītajam uzskatam, jaunus puffins viņu vecāki neatstāj.

Atlantijas puffin plēsēji

Atlantijas puffin plēsēju vidū ir melnā mugurējā kaija (Larus marinus) un līdzīga izmēra sugas, kas lidojuma laikā var noķert lāču vai noķert no kolonijas atdalītu. Mazākas kaiju sugas, piemēram, siļķu kaija (Larus argentatus), kas nespēj nolaist veselīgu pieaugušu pufinu, bet ņems olas vai nesen izšķīlušos cāļus, kā arī nozags zivis.

Atlantijas puffin Conservation Status

Atlantijas puffins populācija ievērojami samazinājās XIX gadsimtā, kad tos medīja pēc gaļas un olām. Atlantijas puffins joprojām tiek medīts un ēdams daudzos, taču pašlaik tas parasti maz ietekmē populācijas, vismaz salīdzinājumā ar citiem draudiem. Farēru salās putnus drīkst medīt vietējam patēriņam pēc tam, kad ir pabeigta audzēšana.

Čivavas terjeru maisījuma šķirne

Nesenais Atlantijas puffin populācijas samazinājums varētu būt saistīts ar pastiprinātu kaiju un skuju plēsonību, žurku, kaķu, suņu un lapsu ievešanu dažās ligzdošanai izmantotajās salās, piesārņojumu ar toksiskām atliekām, noslīkšanu zvejas tīklos, pārtikas krājumu samazināšanos un klimata pārmaiņas.

Atlantijas puffinu skaits divdesmitā gadsimta beigās ievērojami palielinājās Ziemeļjūrā, tostarp Maija salā un Fārnes salās. Pēdējos gados to skaits ir palielinājies par aptuveni 10% gadā. 2006. gada vairošanās sezonā Maija salā tika saskaitīti aptuveni 68 000 pāru.